1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Новият закон ще защитава не само горите, но и биоразнообразието

Новият закон ще защитава не само горите, но и биоразнообразието

Независим инспекторат ще въвежда контрол в горите

С новия Закон за горите ще се създаде силен независим горски инспекторат. Това заяви в Пловдив министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на традиционната «Седмица на гората 2010», която се провежда под мотото „Гората утре - нашата грижа днес”. Инспекторатът ще има много големи правомощия и ще бъде на пряко подчинение на директора на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), каза министър Найденов. Според него с промените се цели да се отговори на дървената мафия за незаконния добив на дървесина. „Незаконният добив е най-големият бич в горите след заменките и застрояването им”, обяви министър Найденов. Той допълни, че новият закон ще защитава не само горите, но и биоразнообразието. По него се работи усилено, нанасят се корекции и към юни се очаква да бъде одобрен от Народното събрание.

„Съхранението на българските гори за бъдещите поколения изисква от нас и най-вече от лесовъдската колегия ежедневни усилия и грижи за нейното опазване и стопанисване. Във века на глобализацията и на климатичните промени, гората има не само национално, но и европейско и световно значение”. С тези думи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри 85-тия празник на гората, който по традиция се отбелязва в „Седмицата на гората”. Той подчерта, че ние трябва да отстояваме принципите на единна национална политика, която да защитава горското богатство. Това е и един от основните приоритети, който ще залегне в новия Закон за горите, като в него ще бъде регламентирано многофункционалното и ефективно стопанисване и управление на горските територии. То е и в отговор на съвременните екологични, икономически и социални предизвикателства, на които страната ни трябва да отговори, заяви министър Найденов. Промените ще доведат и до централизация на системата, допълни още той. Така например с промените, които бяха направени в Закона за лова и опазване на дивеча, се отстрани монополизирането на организацията на тази дейност, каза министър Найденов. Той отбеляза още, че от 2009 г. са стартирали и конкурсите, с които се предоставя стопанисването и ползването на дивеча в държавните дивечовъдни участъци, които обхващат около 4%  от ловно-стопанските територии на страната.

Зам.-директорът на ИАГ Пенчо Дерменджиев съобщи, че през тази година заради кризата залесяване ще бъде извършено само на около 13 000 декара, което е изключително малко спрямо предходните години. Според него това е най-неотложното залесяване с горски култури. Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов допълни, че трябва да се използват за залесяване и европейските средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За целта има предвидени над 70 млн. лв. Той каза, че се очаква през май отново да бъдат отворени горските мерки за набиране на проекти. Общо по Програмата са подадени 61 проекта в горските мерки, от които по 33 има вече подписани договори на стойност 3.5 млн. лв.

По време на пресконференцията бяха представени  и резултати за 2009 г., по линия на Организирания ловен туризъм. В рамките на годината   у нас са ловували 5 092-ма ловци, а общият обем приходи на държавните ловни стопанства е над  2 600 000 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.