1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Ограничава се достъпът в три водоема на територията на РИОСВ- Русе

Ограничава се достъпът в три водоема на територията на РИОСВ- Русе

Снимка:

Любителският риболов също е ограничен

На териториите, контролирани от РИОСВ – Русе съгласно заповед на министъра на земеделието и храните се ограничава достъпът на външни лица и извършването на любителски риболов във водоемите и местата, обитавани от диви и мигриращи птици. Такива са резерват „Сребърна“ (област Силистра),  Защитена местност „Калимок-Бръшлен“ (области Русе и Силистра) и рибарниците край с. Мечка (област Русе),

Мярката е превантивна и се налага във връзка с констатирани огнища на болестта инфлуенца при домашни и диви птици в България. Съгласно заповедта се изисква и засилен контрол от държавните органи, съвместно с орнитоложките дружества.

Ежедневно на територията на Сребърна се извършва засилено наблюдение на водоплаващите птици. До момента не са установени мъртви екземпляри или птици с нехарактерно поведение. Голяма част от водната повърхност на езерото е покрита с  лед. Около необледените участъци  се скупчват ята от ням лебед, обикновена лиска, а в късните часове се наблюдават големи белочели гъски. 

РИОСВ няма компетенции при епизоотична обстановка. При необходимост, тя може да оказва съдействие на ОДБХ и на другите заинтересовани страни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.