1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Още в първите дни на Новата 2011 г. бъдете с АГРОФОРУМ

Още в първите дни на Новата 2011 г. бъдете с АГРОФОРУМ

Екипът на предаването ви пожелава успешна земеделска година

Предаването стартира с един много хубав повод, свързан с постижения в областта на животновъдството. В Навечерието на Коледните празници Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) раздаде традиционните награди на отличилите се през 2010 г. зооинженери. Кои специалисти получиха заслуженото признание и каква е равносметката за дейността на ИАСРЖ за свършената работа през 2010 г. – ще видят единствено зрителите на АГРОФОРУМ тази седмица.

С около 40 млн. лв. повече спрямо 2009 г. е помощта, която наскоро започнаха да получават животновъдите. През 2010 г. месодайните крави се подпомагат с по 79 лева на глава животно, по 150 лева за говедата, а по 28 лева са за овце и кози. Тези средства обаче са твърде малко, на фона на парите, които получават животновъдите в останалата част на Европа, заяви Христо Друмев, предс. на УС на Асоциацията на млеко- и месопроизводителите. И още – той пита, защо биволовъдите са изключени от националните доплащания на глава животно.

Активен пазар на земеделска земя в Добричка област отчитат брокери на недвижими имоти през последните месеци. Реални сделки се сключват на нива от 650 до 800 лева за декар, макар че има оферти и за 1000 лева за декар. Това научи екипът на АГРОФОРУМ от Добрич. Защо е много удачно да се инвестира в земеделска земя – разказва Димитър Коларов, брокер в агенция за недвижими имоти.

Знаете, че в АГРОФОРУМ стартирахме с една поредица от теми за директните продажби на продукти от фермите. В предишни предавания ви запознахме с изискванията, както и с начините на финансиране, за да започнете такава дейност. Както разбрахте от нашите репортажи, към момента активността е свързана основно с директна продажба на мляко. Твърде съществените ограничения в наредбата обаче, изправят пред редица трудности животновъдите. Какви са те – вижте само тази седмица в АГРОФОРУМ.

Знаете, че Клиърфийлд технологията при отглеждането на слънчоглед е вече много популярна у нас, особено в районите със силно заплевеляване и синя китка. Но всеобщо разпространеното мнение, че добивите от Клиърфийлд хибридите са по-ниски, отколкото от конвенционалните, беше опровергано миналата година от земеделския производител Теодор Иванов от гр. Карнобат. Той получи над 470 кг слънчоглед от дка от опитно поле, което беше заложено в землището на с. Искра. На каква селекция се е доверил – ще разкаже самият той единствено за зрителите на АГРОФОРУМ.

Вижте видео анонс на предаването ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ"  може да видите ТУК

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.