1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. От ЧЕЗ искат по-големи просеки в горите за елпроводите си

От ЧЕЗ искат по-големи просеки в горите за елпроводите си

Голяма част от авариите по електроразпределителната мрежа са причинени от паднали дървета и клони

ЧЕЗ Разпределение България  моли за съдействие горските стопанства на територията на Западна България за разширяването на просеките на въздушните електропроводи в гористи и планински области, където съществува по-голям риск от падане на дървета при силни бури и снеговалеж.

Данните на компанията сочат, че при влошаване на метерологичните условия голяма част от авариите по електроразпределителната мрежа са причинени именно от паднали върху електропроводите на компанията дървета и клони.

Дърветата се разчистват в рамките на разрешените 1,5 метра отстояние от електропроводите, но в много планински местности тези просеки не са достатъчни и трябва да бъдат разширени, за да се предпазят съоръженията. В противен случай рискът от аварии по мрежата се повишава значително.

От няколко години ЧЕЗ подава молби към Горските стопанства в за разрешение на просичането на дървета извън определените 1,5 м около електропроводите, захранващи курортен комплекс Боровец, но искането остава без резултат. Според ръководителите на ЧЕЗ по-широките просеки би трябвало да бъдат разрешени, при обекти от изключително значение като Боровец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.