1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Отчитат се значителен брой нарушения на забраната за риболов по поречието на река Струма

Отчитат се значителен брой нарушения на забраната за риболов по поречието на река Струма

За нарушенията Законът за рибарство и аквакултури предвижда глоби в размер от 500 до 1 000 лева

Десет са съставените актове за нарушение на Закона за рибарство и аквакултури в периода на забраната за улов на риба в област Кюстендил. Това съобщи началникът на отдел „Рибарство и контрол”- Кюстендил към агенцията по рибарство и аквакултури Юри Цеков предаде радио „Фокус” – Кюстендил. Актовете са наложени на риболовците на различни водоеми в региона. „На язовир Дяково конфискувахме надуваема лодка и около 120 метра комбайни. Иззети са и въдици, с които е извършено нарушението”, заяви Цеков.

Над 15 броя кепове са иззети около праговете на реките, както и 2 броя серкмета. За нарушенията Законът за рибарство и аквакултури предвижда глоби в размер от 500 до 1 000 лева, в зависимост от тежестта на нарушението. Цеков изтъкна, че в много от случаите, нарушителите на забраната правят опити за бягство от инспекторите. Най-много нарушения са установени по поречието на река Струма и най-вече в района на помпената станция при село Гирчевци, където проверките са извършвани ежедневно, включително и нощни дежурства, съвместно с органите на реда. „По време на миграцията, рибата се задържа в този участък и това създава предпоставки за нарушаване на закона”, изтъкна Цеков. Според него, все още не е постъпвала официална информация дали ще се извършват зарибявания в областта до края на годината. „Чакаме плана за зарибяване, той обикновено идва след края на забраната. Дали сме предложения за почти всички водни обекти в региона”, допълни Цеков. „Повече от 700 риболовни билети са издадени от началото на месец юни в област Кюстендил”, каза още Юри Цеков.

Рибарите в момента предпочитат да се снабдят с 6-месечен билет, който е на цена 15 лева. Годишният риболовен билет е 25 лева. Той е в сила от една година от датата на издаване. Облекчения от тези цени ползват членовете на ловно-рибарските дружества, пенсионерите и лицата с увреждания. Според Цеков, след отпадане на забраната за улов на риба, интересът по издаване на риболовни билети е много голям. „В последната седмица желаещите за подновяване на билетите за любителски риболов са много, дори се образуват опашки. Ние се стремим да обслужим всички без излишно забавяне”, изтъкна Цеков. Той уточни, че интересът е голям и в звеното в Дупница, където също се издават билети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.