1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Откриха мъртва риба в река Места край Добринище

Откриха мъртва риба в река Места край Добринище

Сигналът е подаден в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури от граждани

Сигнал за мъртва риба в река Места провериха експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите, съвместно с представители на Агенцията по рибарство и аквакулутри в Благоевград. Това каза Александър Гошев, говорител на Регионалната инспекция по околната среда и водите в областния център, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му сигналът е подаден в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури от граждани, след което незабавно е извършена проверка.

Сигналът за измиране на риба в средното течение на река Места, там където се влива река Златаришка край град Добринище, е потвърден. „Открити са пет екземпляра мъртва риба, взети са проби и същите са предадени за изследване в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури”, обясни Александър Гошев.

Експерти от двете институции са извършили проверка на едно от дружествата, което изхвърля отпадъчни води в река Места. Не се знае дали те са истинският замърсител на водата и причина за измиране на рибата в участъка, обясни Гошев и допълни, че въпросната мандра е проверявана, тъй като е най-големият производствен обект в района.

"Мандрата се намира в село Елешница и в момента текат проверки, следващата седмица трябва да има и резултати от пробите, които са взети от водата в участъка", обясни още Гошев. Той допълни, че не може да се каже категорично дали дейността на мандрата е причинител на замърсяването, но със сигурност има основание за съставяне на акт, тъй като дружеството не е водило документация за стойностите на замърсяемост на отпадъчните води и няма как да се установи, ако се прави проверка за месеци назад.

Александър Гошев бе категоричен, че ако резултатите от пробите покажат изхвърляне на вредни вещества над допустимите норми, мандрата в село Елешница ще бъде санкционирана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.