1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Откриха умряла риба в р. Ботуня

Откриха умряла риба в р. Ботуня

Експертите не са установили извършване на дейности в реката, които биха довели до нейното замърсяване

Жители на селата Пудрия и Голямо Бабино са подали сигнал, че в р. Ботуня плува мъртва риба. На място веднага са отишли експерти от врачанската екоинспекцията и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

В реката при моста на с. Голямо Бабино и надолу по течението по посока на град Криводол са открити значителни количества дребни и едри екземпляри умряла риба. Според хората от района, умрялата риба е забелязана днес рано сутринта. В момента на проверката водите на реката са видимо бистри.

Измерените на място показатели на водата са рН - 8,85 и разтворен кислород - 10,46 и са в норма. Експертите не са установили извършване на дейности в реката, които биха довели до нейното замърсяване. В района, където са открити умрелите риби няма производствени предприятия, а само обработваеми земеделски земи. Точно тези земи в последните дни са били подхранвани и пръскани с хербициди с помощта на агроавиация. Дали това е причината за масовото измиране на рибите ще стане ясно след като бъдат анализирани взетите проби от водата и от мъртвите риби.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.