1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Парламентът ще приеме нов закон за спиране на продажбата в ЕС на продукти, причиняващи обезлесяване

Парламентът ще приеме нов закон за спиране на продажбата в ЕС на продукти, причиняващи обезлесяване

В сряда евродепутатите ще гласуват нов закон, който задължава предприятията да гарантират, че продуктите, продавани в ЕС, не идват от обезлесени земи където и да било по света.

Новият регламент, който вече е съгласуван с държавите членки на ЕС, помага в борбата с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие, като предотвратява обезлесяването, свързано с потреблението в ЕС на продукти от едър рогат добитък, какао, кафе, палмово масло, соя, дървесина, каучук, дървени въглища и печатна хартия. Преди такива продукти да бъдат пуснати на пазара на ЕС, дружествата трябва да проверят и да издадат така наречената декларация за "надлежна проверка", че продуктите не са довели до обезлесяване и деградация на горите никъде по света.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) изчислява, че между 1990 г. и 2020 г. 420 милиона хектара гори – площ, по-голяма от ЕС – са изчезнали в резултат на обезлесяване. Потреблението в ЕС е отговорно за около 10% от глобалното обезлесяване. Палмовото масло и соята представляват повече от две трети от това потребление.

През октомври 2020 г. Парламентът се възползва от прерогативите си, предвидени в Договора, за да поиска от Комисията да представи законодателство за спиране на предизвиканото от ЕС обезлесяване в световен мащаб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.