1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Петима бракониери са хванати на язовир „Александър Стамболийски”

Петима бракониери са хванати на язовир „Александър Стамболийски”

Иззети са близо 500 метра хрилни мрежи и 10 кг риба

Специализирани мобилни групи на ИАРА и ИАГ, и инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Габрово са извършили акция на язовир „Александър Стамболийски” по вода и суша. Проверката, насочена срещу бракониерски набези е обхванала цалата акватория на язовира. В района на местността „Мъгъра” след извършено наблюдение е хванато лице, извършващо браконирески риболв с мрежи. От нарушителя са иззети 200 метра хрилни мрежи, а уловента риба е върната обратно във водоема. На лицето с инициали Н. К. от гр. Велико Търново е съставен акт за извършване на стопански риболов.

Край местността “Сухото дере” е съставен друг акт на лице, извършващо риболов с герим. Уреда – 300 метра гирим с около 100 бр. куки е изваден от водата и иззет от инспекторите на ИАРА. Уловените два сома с тегло по 2,5 кг са върнати във водата.

При село Крушево, служител на мобилна група на ИАГ подава “Стоп” сигнал на излизащ от черен път край язовира зелен “Опел Корса”. Шофьорът на колата прави опит да избяга и нанася телесна повреда на служителя на ИАГ. Малко по-късно прехвърля чувалите с мрежи и риба в чакащ го наблизо автомобил “ВАЗ” с габровска регистрациая. След преследване и проведени заградителни мероприятия са задържани  шофьора на „Опел”–а младеж  с инициали Г. Д. и спътника му Й. Й., както и шофьора на ВАЗ-а с инициали Х. Д. и тримата от Севлиево. На мястото е пристигнала оперативно-следствена група на РУ „Полиция” Севлиево. На лицата е образувано досъдебно производство по чл. 270 от Наказателния кодекс, както и са им съставени и актове по Закона за рибарството и аквакултурите. От бракониерите са иззети две лодки, близо 500 метра хрилни мрежи и 10 кг риба /бяла риба и каракуда/ .

В хода на общата проверка на язовира е съставен и един акт на лице, за риболов без билет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.