1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. По всяка вероятност през март ще има поне един търг за дървесина през Софийска стокова борса

По всяка вероятност през март ще има поне един търг за дървесина през Софийска стокова борса

Снимка:

Това заяви изпълнителният директор на борсата Васил Симов

По всяка вероятност през март ще има поне един търг за дървесина през Софийска стокова борса (ССБ), стана ясно вчера, 29 февруари, от думите на изпълнителния директор на борсата Васил Симов, цитиран от Investor.bg.

През февруари на ССБ беше проведен търг за дървесина, който е първият от 2008 г. насам, тъй като оттогава тази стока не се търгуваше през борсата. Относно коментарите от последните дни на някои фирми за постигнатите цени на търга, от ръководството на борсата обясниха, че за всяка от офертите на шестте държавни горски предприятия са подавани поне три насрещни оферти на купувачи. Така се е стигнало до продажба на цялото предложено количество от близо 160 куб. м дървесина на общо 28 фирми. Средната оферта е била за 5000 кубика дървен материал, най-голямата – за 15 000 кубика, а най-малката – за 1000 кубика.   

От ССБ уточниха, че всъщност дърва за огрев по време на борсовата сесия за дървесина през февруари не са предлагани, а информацията за такива сделки е резултат на техническа грешка.

Всички сключени сделки са фючърсни, с доставка за период 3-5 месеца, т.е. въпросната дървесина на практика тепърва ще се добива. „При това положение няма как сега да се препродава, каквито коментари имаше“, допълни Васил Симов.

Беше уточнено, че към момента купувачите на дървесина са дали само гаранционни депозити, а цялата сума ще бъде платена при получаване на стоката по дадената сделка.

Другият изпълнителен директор на ССБ Симеон Елазаров пък посочи, че мебелни фирми, които смятат, че цените на необходимата им дървесина са високи, когато ги купуват при директни сделки с продавачите, биха могли да участват при търгове на стоковата борса.

Елазаров посочи, че по принцип, както и при другите стоки, и при търговията с дървесина би могло да се подават оферти не само за продажба (основно от шестте държавни горски предприятия), а и за покупка, но кандидат-купувачите засега предпочитат да изчакат офертите за продажба. 

От ССБ припомниха, че по закон вече поне 42% от търговията с дървесина на държавните предприятия би трябвало да минава през борсата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.