1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Повишават качеството и контрола при експедицията на дървесината за района на Пловдив

Повишават качеството и контрола при експедицията на дървесината за района на Пловдив

За натоварената дървесина ще се съставя опис по образец, неразделна част от издадения превозен билет

След проведени разговори между директорите на Държавно горско стопанство – Пловдив и Регионалната дирекция по горите – Пловдив се взе решение за поставянето на пластмасови пластини върху строителната дървесина. Целта е да се повиши качеството и контрола при експедицията й, първоначално за района на Пловдив. По този начин експертите се надяват да се прекратят лошите практики и недопускане на незаконно добиване на дървесина.

Пластмасовите пластини ще се поставят на дървесината от категориите трупи за бичене от строителна дървесина и обли занаятчийски материали. Те ще са в оранжев цвят и с поредни номера. Ще се слагат върху видимата част от челата на всеки отделен труп от дървесината след натоварването й на превозното средство преди извозването. Така при контролна проверка ще може много по-бързо да се инспектира натоварената дървесина и проверяващите ще следят за диаметъра на дървените трупи.

За натоварената дървесина ще се съставя опис по образец, който е неразделна част от издадения превозен билет. Копие от описа ще се добавя и към приложението на превозния билет, който се отчита в ДГС – Пловдив. При проверка на разтоварената вече дървесина ще се сравнява категоризирането на дървесината от служителя на горското стопанство с изискванията на БДС. За база ще служат поставените пластмасови пластини с номера, идентифициращи определената категория дървесина, количество и вид, което ще е видно от направения вече опис.

При евентуално повреждане на пластините, всички разпознаваеми части ще се представят в ДГС – Пловдив с подробен доклад по случая. Целта е да не се допуска използване на пластмасовите пластини повторно.

Въвеждането на този нов начин на експедиция на дървесината ще подобри контрола от страна на горските служители. Също така се цели подобряване на доверието в системата от страна на фирмите ползватели, както и постигането на по-добри резултати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.