1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Пожар унищожи 95% от растителността на блатото Кайкуша

Пожар унищожи 95% от растителността на блатото Кайкуша

Снимка:

След направен оглед на място от експерти в Дирекцията на Природен парк „Персина“ не са установени загинали от пожара едри животни

Пожарът на 14 септември унищожи над 95% от растителността на блатото Кайкуша. Поради сериозното засушаване тази година, блатото напълно е пресъхнало през лятото. Огънят,  който по първоначални данни е причинен от аварирала селскостопанска техника в земеделски земи, бързо се е разпространил и е обхванал целия тръстиков масив на защитената местност. 

fire

След направен оглед на място от експерти в Дирекцията на Природен парк „Персина“ не са установени загинали от пожара едри животни. Гнездовият сезон е приключил, а поради пресъхването на блатото, по-голяма част от водолюбивите птици и бозайници са се преместили към съседните влажни зони по Дунав. Основните щети са по растителните съобщества, дребните бозайници и безгръбначните, които не могат да избягат от бързо разрасналия се пожар. Част от тях е възможно да са се спасили и популациите им да се възстановят през следващите години благодарение на влажната почва и гъстите коренища от тръстика. Тръстиковите масиви ще се възстановят след 1-2 години, но следващата пролет птиците, гнездящи в тръстиката няма да имат подходящо местообитание. 

fire

От пожара е засегната и част от туристическата инфраструктура, за което ще е необходимо възстановяване.

Блатото Кайкуша е обявено за защитена местност през 1978 година, с цел опазване на блатната екосистема. Общата му площ е 1554 декара, като цялата е заета от тръстикови масиви. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.