1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Предлагат от три до осем години затвор за бракониерство

Предлагат от три до осем години затвор за бракониерство

Предложението е за количество от над 200 кг незаконно уловена риба

От три до осем години затвор за бракониерство предлагат от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Това съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на агенцията Явор Недев. Съвместно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов те обявиха напредъка по изпълнението на ОП "Рибарство" и намеренията си в най-скоро време бракониерството у нас да бъде инкриминирано с промени в Наказателния кодекс. 

В средиземноморските държави при особено големи размери на улов за бракониерите се предвижда затвор от 3 до 8 години и глоби, каза Явор Недев. У нас предложението е за количество от над 200 кг незаконно уловена риба да се прилага също ефективна присъда от 3 до 8 години, глоба между 5 хил. и 15 хил. лева и конфискация на улова и лодката на нарушителя.        

 Благодарение усилията на новия екип на агенцията се надявам четири годишното изоставане на програма "Рибарство" да бъде наваксана и отношението на Европейската комисия към България променено, каза министър Найденов. Той отбеляза още, че тези усилия са довели до това да имаме първите четирима осъдени у нас за бракониерство и стотици километри изгорени и унищожени мрежи. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.