1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Предстои стартирането на проекти на рибарските общности за усвояване на европейски средства

Предстои стартирането на проекти на рибарските общности за усвояване на европейски средства

Размерът на субсидиите е 3,6 млн. евро

Законодателното уреждане на статута на лодкостоянките, местата за разтоварване и пристанищата, ползвани от рибари, остава сред основните проблеми на рибарската общност в Добричка област.

Рибарската общност в Добруджанската област обхваща три морски общини – Балчик, Каварна и Шабла. Все още на документ не фигурират официално места за развиване на риболов. На практика се ползват територии, държавна собственост, и най-често те са плажове. Лодкостоянките и местата за разтоварване са свързани и с устройствените планове, където също има доста неуредени въпроси.

В общината има регистрирани 121 рибарски лодки. Освен инфраструктурни и законови проблеми, съществуват и секторни в рибарския бранш. Става дума за квотния принцип за някои видове улов, като този на калкана например, които засягат България и Румъния, но не и останалите страни от Черноморския басейн, които са извън Европейския съюз. Проблем е самонастаняването на чуждестранни лодки в района на шабленското село Дуранкулак.

Към момента обаче българските власти нямат законово основание да спрат тези нарушения. На обобщаваща среща в Шабла във връзка с изграждането на капацитет на местна инициативна рибарска група “Шабла-Каварна-Балчик” и разработването на стратегия, рибарите са представили своите проблеми и искания пред представители на държавната власт на местно и национално ниво. В бъдеще предстои стартиране на регионални и индивидуални проекти на рибарските общности за усвояване на европейски средства, които целят подпомагане дейността на този бранш. Размерът на отпусканите субсидии е 3,6 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.