1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. През 2009г. ловният туризъм у нас е привлякал 5 092-ма ловци

През 2009г. ловният туризъм у нас е привлякал 5 092-ма ловци

Общият обем приходи на държавните ловни стопанства е над 2 600 000 евро

Министерство на земеделието и храните  има за цел да стимулира бизнеса, както и да осигури максимално добри условия за развитие на ловното и горското стопанство. Доказателство за това са  подготвяните законодателни промени в сега действащо законодателство. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц.   д-р Георги Костов по време на откриването на Международната изложба „Природа, лов и риболов” в гр. Пловдив.

Ловният бранш е стабилен и не изпитва затрудненията на кризата, посочи зам.-министър Костов и допълни, че през тази година с 9 % се е увеличил броят на фирмите,  участнички в изложба, а заетите площи са с 1/3 повече в сравнение с 2009 г. Това се дължи, както на добрите традиции, които имаме, така и на професионализма на хората, заети в ловното стопанство.  За развитие на този сектор е необходимо да бъде изготвена и работна програма, в която да бъдат набелязване на конкретни цели и мерки за нейното прилагане.

По време на пресконференцията бяха представени  и резултати за 2009 г. по линия на Организирания ловен туризъм. В рамките на годината   у нас са ловували 5 092-ма ловци, а общият обем приходи на държавните ловни стопанства е над  2 600 000 евро.

На форума се представят 121 фирми и експонати от пет страни – България, Германия, Италия, Норвегия, Унгария. Държавните ловни стопанства и дирекциите на природни паркове, както и фирми и специалисти пряко ангажирани с опазването и съхранението на природата нагледно показват своите най-добри достижения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.