1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. През 2010г. се навършват 55 години от създаването на Ботаническата градина в Балчик

През 2010г. се навършват 55 години от създаването на Ботаническата градина в Балчик

Поради големите студове тази зима в градината има измръзнали и загинали средиземноморски растения

Тази година ще бъде чествана 55 годинината от създаването на Ботаническата градина в Двореца край Балчик, тя ще бъде отбелязана на 27 юли предаде dariknews.bg. В момента се подготвят редица прояви, свързани с честването, между които и изложба „История на растителността на Черноморското крайбрежие", съобщи за Дарик директорът на Университетски ботанически градини д-р Красимир Косев. Той обяви, че приходите на градината се увеличават с всяка изминала година. През сезон `2009 са били реализирани около 1 милион лева. За сравнение през 1997 година приходите са били едва 16 хил.лева. Увеличават се и организираните и индивидуалните посещения, като особено се разчита на румънски и български туристи.

На входа на Двореца от една година насам има само една каса, припомни д-р Косев. След като години наред посетителите на комплекса бяха принудени да плащат на две каси заради спорове между Софийския университет и Министерството на културата, сега входът се осъществява чрез електронен достъп. Цената е 10 лева, а приходите се делят ежедневно поравно между университета и културното ведомство. По-евтини са билетите за деца, ученици, студенти и колективни посещения.

Поради големите студове тази зима има измръзнали и загинали средиземноморски растения, каза още д-р Косев. Видовете обаче ще бъдат възстановени. На 19 април започва изнасянето от оранжериите на открито на едроразмерните кактуси, някои от които достигат до височина 7-8 метра. В момента в Ботаническата градина могат да се видят около 100 сорта лалета, между които „Аладин", „Царица на нощта"/черно лале/ и „Папагалите"/кичести лалета/. В балчишката Ботаническа градина си поставят за задача доразвиване на инфраструктурата. Целта е целият сектор да стане достъпен за хора с увреждания, като предстои да се изгради тоалетна за инвалиди. До две години трябва да завърши интериорното доизграждане на новата оранжерия за едроразмерни кактуси, която ще има фантастична гледка към морето. Част от растенията в градината трябва да бъдат обновени, като предстои да бъдат извършени хидромелеоративни мероприятия, допълни д-р Косев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.