1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Природен парк „Витоша“ с нова волиера

Природен парк „Витоша“ с нова волиера

Съоръжението е построено по проект „Дейности по устойчиво управление на Природен парк „Витоша“

С официална церемония Дирекцията на природен парк „Витоша“ към Изпълнителна агенция по горите откри на 12.09.2015 г. новоизградена волиера в местността „Бели брези“. Построена е по проект „Дейности по устойчиво управление на Природен парк „Витоша“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“. Общата стойност на проекта е 5 240 300 лв., а периодът на изпълнение 2012 г. – 2015 г.

Предназначението на волиерата е в нея временно да бъдат настанявани характерни за Витоша и района птици, които, след злополука, болест или по друга причина, са преминали успешно медицинско лечение и предстои да бъдат върнати обратно в природата. Тя се нарича адаптационна, защото по време на престоя си в нея, птицата, вече здрава, ще се приспособи към естествените природни условия на новото място, към климатичните особености и към необходимостта да си набавя храна по естествен начин. Престоят за адаптация ще бъде в рамките на 15 – 30 дни, при нужда и повече, като той ще бъде различен за отделните случаи в зависимост от биологичните особености и характера на птицата, както и от причините, довели до нейното лечение. Такъв тип съоръжения са пилотни за България и в страната ни все още са малко.

На откриването за първи път бяха пуснати птици, преминали курс на лечение в Спасителния център. Система за видеонаблюдение на голям екран в Детския екостационар, дава възможност на посетителите на парка да проследяват поведението на птиците, без да ги тревожи близкото присъствие на хора, както в адаптационната волиера, така и извън нея.

С цел намаляване до минимум на потенциалният сблъсък на вече оздравялите след освобождаването си в дивата природа птици с електропреносната система, са изолирани кабелите и чашките на близко разположения далекопроводен стълб. Това вече се прави в България с помощта на специални пластмасови изолационни удължения и чашки - в първия случай и чрез т. нар. „дивертори“ във втория случай. Диверторите служат само за маркиране на кабела, което го прави видим за птиците дори и в мъгливо време благодарение на флуоресциращите му части. Всичко това е необходимо да се направи с цел опазване на дивата орнитофауна на България.

Представители на държавни институции, неправителствени организации и медии уважиха събитието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.