1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Пристанище Варна може да бъде преместено след 2013 г.

Пристанище Варна може да бъде преместено след 2013 г.

Има шанс територията на настоящия порт да стане зона за обществен достъп, като се оформи и пътническият терминал

Преместването на пристанище "Варна" и изграждането на нови зърнен и контейнерен терминал може да стане с пари от оперативните програми, а не чрез заем от Япония, каза днес във Варна генералният директор на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" Георги Генчев. Той участва в кръгла маса за бъдещето на пристанището в крайморския град. В дискусията участваха депутати, представители на местната власт, на браншови организации и на бизнеса, съобщи bTV.

Има шанс територията на настоящия порт да стане зона за обществен достъп, като се оформи и пътническият терминал, посочи Генчев. Той съобщи, че на последното заседание на Комитета по наблюдение предприятието вече е одобрено като бенефициент по оперативната програма "Транспорт". По думите му са приети три проекта.

Единият ще се реализира в Бургас и е на стойност 30 милиона евро. По 25 милиона евро ще бъдат осигурени за изграждането на нови зърнени терминали в Русе и в Лом.

След презентацията Генчев уточни, че предпроектните проучвания могат да приключат до 2013 година, а през следващия програмен период да започне реалната работа по новите терминали с европейско финансиране. Другите пътища за намиране на средства са избор на концесионери или търсене на частни инвеститори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.