1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Продажбата на дървесина ще продължи да се осъществява през стоковите борси

Продажбата на дървесина ще продължи да се осъществява през стоковите борси

Министър Найденов се срещна с представители на дървообработващи фирми

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов прие три от четирите искания на дървообработващите фирми, свързани с  Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и  общинска собственост и за използването на дървесина и недървесни горски продукти към Закона за горите. Срещата се проведе в град Велинград и бе по инициатива на дървообработващите фирми, намиращи се  на териториите на областите Пазарджик и Смолян.

Министър Найденов прие искането за отмяна на въведената преференция от 25% тежест-бонификация за стратегическите партньори, които добиват над 50 000 куб. м. Остава обаче преференцията за местните фирми в размер на 33%. Критерият за преработка  на  дървесина  остава, а който не може да покрие необходимото количество може да се обедини с други малки фирми и по този начин да се сдобие с него, каза министър Найденов на присъстващите.

Министърът прие  също и предложението да бъде регламентирано въвеждането на поне две тържищни сесии, на които да се предлага  дървесина на прогнозни  количества от едно или няколко териториални поделения, с цел средносрочно планиране на дървообработването и намаляване на разходите по съответните процедури. Директорите на горските предприятия ще решават точния брой на въведените процедури. Досега в наредбата бе конкретизирано  наличието  на две тържищни сесии.

Министър Найденов взе компромисно решение  за валидността на превозните билети за транспортиране на дървесина. Въведените в наредбата, отнасяща се до опазването и контрола на горските територии, дванадесет часа ще бъдат променени на  до 24 часа, като издаващият го ще определя колко точно да бъде в зависимост от разстоянието на превоза.

Единственото искане, за което министър Найденов остана непреклонен бе, че продажбата на дървесина през стоковите борси ще продължи да се осъществява. Това се прави с цел пълна прозрачност и ограничаване на корупционните практики в бранша. Той уточни, че комисионната на борсовите посредници от 0,2% е най-ниската комисионна на брокер на стоковата бораса в страната.

На срещата присъстваха също  народният представител от ПП Герб  Ангел Даскалов, областният управител на Пазарджик д-р Дончо Баксанов и ресорният зам.-областен управител на Пазарджик  Ваня Минкова, директорът на Южно-централното държавно  горско предприятие Ботьо Арабаджиев и представители на структурите на МЗХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.