1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Проверка на рибно стопанство "Рибена" извърши ИАРА

Проверка на рибно стопанство "Рибена" извърши ИАРА

По време на проверката не бяха констатирани нарушения

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури проф. Йордан Стайков и инспектори направиха проверка на рибно стопанство „Рибена” - в гр. Златна Панега по повод предстоящия празник Никулден.  По време на проверката не бяха констатирани нарушения. Стопанството е построено през 1996 г. и част от инвестициите за неговото оборудване са по програма САПАРД. То е най–голямото циментово рибно стопанство и се простира на площ от 100 дка, като  40 от тях са водно пространство.

Направени са проверки на територията на Бургас, Пловдив и Петрич. В Бургас са заловени над 1500 м мрежи и около 200 кг риба. В Пловдив са иззети 1300 м мрежа и близо 50 кг риба от язовир „Пясъчник”. В Петрич е намерена нерегламентирана българска и гръцка  риба, която е изтеглена от пазара. Незаконният улов ще бъде дарен на домове в страната.

По данни на Информационната система на ИАРА за периода от 1 януари 2009 г. до 30 ноември  2009 г. териториалните звена на агенцията са конфискували 2 862 кг. риба, а общият брой проверки в страната е над 30 хиляди. Най-много е конфискуваната риба - над 800 кг. от териториалното звено в Хасково, както в Ловеч и Добрич.

Съставените констативни протоколи в страната са 4 881 бр., а съставените актовете за установени административни нарушения са 3 442 бр. За периода на тази година съставените наказателни постановления са близо 3000 бр., а влезлите в сила наказателни постановлеия са 2 141 бр. Иззетите риболовни уреди за периода 01.01.2009 - 30.11.2009 г. са близо 3 000 бр., като най-многобройни са иззетите мрежи тип „сетка” над 1300 бр.

Със заповед на изпълнителния директор на ИАРА проф. Йордан Стайков от 30 ноември 2009 г. териториалните звена на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури осъществяват масирани проверки по рибностопанските обекти, риболовните кораби във водите на р.Дунав и Черно море и в търговската мрежа. При извършване на проверките служителите активно си съдействат с представителите на ветеринарномедицинските служби, Главна дирекция „Гранична полиция” и  съответните районни полицейски управления.

Общото количество улов на риба и други водни организми от водоеми за стопански риболов в страната за периода  от началото на годината към 1 декември 2009 г. е билзо 6 500 тона в Черно море, 83 тона в р. Дунав и 710 тона във вътрешните водоеми на страната по данни на информационната система на ИАРА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.