1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Проверки на търговците на коледни елхи дни преди празниците

Проверки на търговците на коледни елхи дни преди празниците

Конфискувани са 120 броя коледни дръвчета

Засилени проверки на търговците на коледни елхи дни преди празниците. Наш екип, съвместно с директора на Регионалната дирекция по горите - София и горски инспектори посети един от столичните пазари. Още при първите търговци се натъкнахме на нарушение - част от елхите нямаха контролни пластини, а други бяха с разхлабени такива.  

Търговците не поискаха да застанат пред камера, но обясниха, че пластините се чупят лесно и падат. „С нагряване на пластрината се чупи задържащия механизъм. Целта е да бъде слагана многократно, например купувате си 100 пластини, а продавате 200 елхи“, каза Мартин Иванов, директор на РДГ- София.

Инспекторите съветват, когато си купуваме елха, да поискаме да видим превозния билет, а контролната пластина да остане на самото дръвче.  „За клонките също са необходими разрешителни документи- това са позволителните за добив. Тази година сме конфискували около 100 броя дрянови клонки и около 120 коледни дръвчета. Седем акта имаме съставени до сега, което е малко повече в сравнение с миналата година“, коментира Иванов. С въвеждането на пластините контролът се е подобрил, категоричен е той.

Автор: Светлозара Димитрова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.