1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Разследване на WWF и РДГ-Пазарджик разкрива системни нарушения в горите над град Сърница

Разследване на WWF и РДГ-Пазарджик разкрива системни нарушения в горите над град Сърница

От природозащитната организация настояват за спешни промени в Закона за горите

Комплексна проверка на Регионалната дирекция по горите Пазарджик, проведена след сигнали на WWF и граждани от Сърница, разкри системни нарушения в сертифицираното държавно горско стопанство Селище. Това става ясно от доклад на горската служба, предоставен преди дни на организацията. Основните нарушения са неправилно извеждане на сечите в горите и прикриване на незаконни сечи и практики, водещи до влошаване на структурата на горските насаждения и техните екологични и водоохранни функции.
 
Наказания са наложени единствено на редови служители на стопанството, но природозащитниците припомнят за поредица от разследвания през последните години, които показват, че нарушенията на дърводобивните фирми никога не се случват без протекция от най-високо ниво и често се извършват против волята на лесовъдите.
 
За да бъде прекратена порочната практика директорите на горските стопанства да бъдат назначавани основно по политическа линия, от природозащитната организация WWF настояват за спешни промени в Закона за горите:
• назначаването на ръководните кадри да се извършва единствено с публични конкурси
• конкурсите да се предшестват от широка консултация със служителите на стопанствата и други заинтересовани страни
• прилагането или отхвърлянето на решенията от консултацията да става с публично огласяване на аргументите и при осигурен механизъм за преразглеждането им.
 
„Опитът показва, че доброто управление на горските стопанства зависи най-вече от управленските и лесовъдските познания на ръководните кадри – изтъква инж. Александър Дунчев, експерт по горите във WWF. – Днес, поради политическата зависимост и липсата на дългосрочна сигурност, за управлението на горските стопанства се търсят основно кадри, които са готови да обслужват частните или политически дърводобивни интереси, особено по време на избори“ – добавя Дунчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.