1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Рибарите в бургаския залив вадят по 2-3 тона сафрид

Рибарите в бургаския залив вадят по 2-3 тона сафрид

В началото на месец юни се открива сезонът на хищните и мирни риби

Само ден след падането на забраната за улов на попчета, рибарите в бургаския залив вече вадят по 2-3 тона сафрид, макар и от дребния, по-известен като граца, съобщава factor-bs. На чепаре бургаските рибари ловят още чернокоп и лефер.

Инспекторите от ИАРА разкриха, че по време на забраната, най-бракониерстван е бил калканът, около половин тон е уловен с мрежи по цялото Черноморие. Глобите налагани на бракониерите са различни в зависимост от вида на нарушението, но варират в размер от 1000 до 4000 лв. Популацията му е намаляла значително през годините именно по вина на бракониерите.

В тази връзка от агенцията разкриха, че при масираните проверки в началото на месеца са иззети около 3 км бракониерски калкански мрежи в бургаски регион. Нарушителите са засечени на езерото „Мандра", както и в морето, но уловената риба е била върната във водата.

Запалените риболовци от Бургас очакват с нетърпение началото на месец юни, когато се открива сезонът на хищните и мирни риби. Единственото място в региона, където риболовът е разрешен целогодишно са водоемите около „Лукойл", по-познати сред риболовците като „Дупките".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.