1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Рибната борса във Варна е отворена незаконно от "Пазари" ЕАД

Рибната борса във Варна е отворена незаконно от "Пазари" ЕАД

До сега в РВМС Варна не е постъпвало заявление за регистрация на обекта

Независимо от наложената забрана, варненската общинска фирма "Пазари" откри днес т.нар. Рибна борса в района на Кооперативния пазар в града предаде dnevnik.bg. Районната ветеринарно-медицинска служба (РВМС) във Варна е уведомила Районната прокуратура в града за нерегламентираното откриване на борсата. Това съобщи днес д-р Йордан Киров, директор на РВМС.  "При проверката си днес, ветеринарните инспектори са установили, че в обекта, се извършва търговска дейност с риба и рибни продукти. Обектът не е регистриран в РВМС Варна и няма издадено удостоверение за регистрация по чл. 12 от Закона за храните", пише в писмата да прокуратурата.

На 16 декември 2009 г. РВМС Варна разпореди на фирма "Пазари" ЕАД да преустанови търговската дейност в обекта от 4 януари т.г. заради несъответствие с ветеринарно-санитарните изисквания и липса на удостоверение за регистрация по Закона за храните.
 
До сега в РВМС Варна не е постъпвало заявление за регистрация на обекта, нито проект за привеждането му в съответствие с изискванията. На наемателите и на фирмата, която стопанисва обекта, ще бъдат съставени актове за административно нарушение. По време на посещението си  във Варна в началото на януари Мирослав Найденов, заяви, че всеки, който позволи отварянето на т.нар. Рибна борса във Варна, преди да бъде приведена в съответствие със санитарните изисквания ще понесе санкции. Дсетина дни по-късно от общинската фирма "Пазари" в града обявиха, че борсата ще заработи на тяхна отговорност, тъй като много търговци започнали да продават рибата направо от багажниците на колите си или от каси, поставени на земята.

"Без да са изпълнени предписанията за хигиената и подходящото оборудване на борсата, борсата няма да бъде открита, беше категоричен Найденов. Държавата има инструментариума да се справи с подобни своеволия", каза още той. По думите му не става дума за тенденциозна принудителна мярка, а за единственият начин рибният пазар да бъде приведен в състояние, отговарящо на европейските стандарти. Според Мирослав Найденов предписания за хигиената на борсата са направени още през 2001 година, но за изпълнението им до момента не е направено абсолютно нищо.

"Инвестицията в инфраструктура, която ще позволи предлагането на риба в по-добри условия, а не като на азиатски пазар съвсем не е толкова голяма, каза Мирослай Вайденов. При посещението ми там през ноември не видях нищо друго освен престилките, което да отговаря на изискванията. Освен това се надявам те да се слагат, не само когато идва министърът", добави още Мирослав Найденов. Той уточни, че в страната били затворени и борси за месо и зеленчуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.