1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Риболовни сдружения искат да стопанисват държавни водни обекти

Риболовни сдружения искат да стопанисват държавни водни обекти

У нас има около 200 хиляди любители на риболова, които обаче срещат сериозни трудности да практикуват любимото си хоби

Риболовни сдружения искат да стопанисват държавни водни обекти. У нас има около 200 хиляди любители на риболова, които обаче срещат сериозни трудности да практикуват любимото си хоби. Това стана ясно от думите инж. Иван Петков от Националната асоциация „Съюз на ловците и риболовците в България”, предаде агенция КРОСС. От организацията са недоволни от готвените промени в Закона за рибарството и аквакултурите и настояват двугодишните им усилия да наемат държавни водни обекти най-сетне да се увенчаят с успех.

Редица спънки и най-вече мудна бюрокрация спъват желанието на любителите на риболова сами да стопанисват язовири и водоизточници, за да практикуват любимото си хоби. Самата държава няма желание да предостави на риболовците водоеми. Едно от изискванията е минимум 500 души с годишни риболовни билети да участват в сдружение. Според Петков това трябва да отпадне. Членският внос за такава организация струва 10 лева, отделно едногодишният билет струва 25 лева. Годишно от това в държавната хазна влизат около три милиона лева, но нито една стотинка от тези пари не се връщат за развитие на любителския риболов. Друг парадокс е, че държавата задължава общините да събират входна такса за своите водоизточници, които се ползват от сдруженията.

Това не би трябвало да става, тъй като въпросните водоеми са общински, а не държавни, изтъкнаха риболовците. Те предлагат 50% от събираните средства да остават в сдруженията, за да може да се ползват за зарибяване и охрана на водните източници. Друг проблем е, че няма отговорна институция за охрана на водните обекти, което създава предпоставки за бракониерство и замърсяване на водата.

От Националната организация са категорични, че ако държавата им позволи да ползват под наем водоизточниците й, те няма да допуснат търговски риболов там и изчерпване на рибния ресурс.

От организацията приветстват готвената законова промяна търговски риболов да се извършва само в Черно море и река Дунав. Към момента риболовните сдружения са наели 136 общински водоема и настояват да поемат стопанисването на около 20 държавни такива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.