1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Риболовците искат горивото за кораби да е без акциз

Риболовците искат горивото за кораби да е без акциз

В случай, че ситуацията се запази ще настъпи поскъпване на черноморската риба с 15 до 20 процента

За безакцизно гориво за кораби, настояват представители на риболовния и рибопреработвателния бизнес съобщи dariknews.bg . В момента фирмите от бранша плащат по нормални цени и това е допълнителна тежест за тях заедно с кризата. Част от предприятията вече започнаха да редуцират персонала си, стана ясно от информация на БГ ФИШ- национално представената асоциацията, която защитава интересите на този бизнес.

В бургаското предприятие “Черноморски риболов” са съкратени 30 души. Собственикът на фирмата Петър Василев каза, че още няколко от работниците му ще бъдат пуснати  в неплатен отпуск и не е ясно докога. Той се опасява и от загуба на позиции на пазара и плащане на неустойки по неизпълнени договори за доставка на риба. Петър Василев уточни, че 65 процента от себестойността на рибата се формира от горивата. В европейските страни въпросът е решен чрез безакцизно гориво или субсидии. 

В случай, че ситуацията се запази ще настъпи поскъпване на черноморската риба с 15 до 20 процента прогнозира и Ивайло Русинов, управител на друга голяма бургаска фирма “Атлантик”. Той смята, че може да задържи числеността на персонала до месец- месец и половина. След това обаче също ще бъде принуден да премине към съкращения. Русинов добави, че имало идея наши бизнесмени да купуват безакцизно гориво от Румъния, където въпросът бил решен още в края на миналата година. Този вариант обаче отпаднал заради малка несъвместимост в законодателството на двете страни за изискуемите документи. Според него ненавременната реакция по отношение на този бранш е довела до блокиране на цяла индустрия. По данни на БГ ФИШ и предприятията по Северното Черноморие са пристъпили към съкращения или се канят да направят такива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.