1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. РИОСВ - Плевен констатира нарушение при извършване на сеч

РИОСВ - Плевен констатира нарушение при извършване на сеч

За несъгласувана сеч в защитени територии физическите лица се наказват с глоби от 500 до 5000 лв.

Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Плевен констатира нарушение при извършване на сеч в природната забележителност "Чернелка". Това съобщиха от ведомството, цитирани от БТА.

Премахването на растителност, несъгласувано по реда на Закона за защитените територии /ЗЗТ/, е станало на територията на защитената местност "Турията" в "Чернелка", уточниха от инспекцията. На нарушителите са наложени глоби. От РИОСВ посочиха, че за несъгласувана сеч в защитени територии физическите лица се наказват с глоби от 500 до 5000 лв., а едноличните търговци и юридическите лица - с имуществени санкции от 1000 до 10 000 лева.

Екоинспекцията обърна внимание на всички собственици и ползватели на горски територии, че за сеч в защитени територии, обявени на основание на ЗЗТ, е необходимо съгласуване с нея, независимо от това каква е площта на имота - под или над 20 дка, каква е интензивността на сечта - под или над 20 на сто, и независимо дали за сечта е необходимо изготвяне на горскостопанска програма, или това не е необходимо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.