1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Румъния въвежда таван на цените за дървата за огрев

Румъния въвежда таван на цените за дървата за огрев

От правителството не очакват мярката да се отрази неблагоприятно на бюджета

Таван за цените на дървата за огрев, пелети и други горива въвежда румънското правителство. Към мерките за облекчаване на домакинствата спада и решението от преди година да се ограничат сметките за ток и газ за гражданите, малките фирми, болниците, учебните заведения и други обществени институции до една определена сума. Енергийните доставчици получават разликата от държавния бюджет.
 
В схемата сега бяха включени дървата, брикетите и пелетите, тъй като през последните седмици цените им скочиха нeколкократно. Така кубически метър дърва за огрев вече ще се продава за максимум 80 евро, а един тон брикети може да струва най-много 300 евро. Цената на пелетите е ограничена до 400 евро за тон, като тези суми са с включен ДДС.
 
От правителството не очакват мярката да се отрази неблагоприятно на бюджета, тъй като търсенето на международните пазари е стабилно, а Румъния е сред големите износители. 
Преди да се задействат ограниченията, един кубически метър дърва струва 140 евро, а пелетите се продават за 900 евро за тон.
 
Новите правила предвиждат и наказания при неспазване. Нарушителите ще плащат глоби между 600 и 1000 евро, но запознати критикуват, че тези суми едва ли ще уплашат спекулантите на пазара. Мярката ще остане в сила до 31 март. Правителството в Букурещ обмисля също така да предостави на съседна Молдова 130 хиляди кубически метра дърва, тъй като там снабдяването с горива за зимата е още по-оскъдно. Дървата ще бъдат раздадени най-вече на бедни семейства, които нямат достатъчно средства, за да се отопляват през зимата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.