1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Съдът разреши на Симеон да сече гори

Съдът разреши на Симеон да сече гори

Двамата наследници са прави в искането си да секат, докато забраната за това не влезе в сила

 

Административен съд - София-област, разреши на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок да секат горите си, докато заповедта на шефа на Държавното горско стопанство – Боровец, за забрана на премахването на дървета не влезе в сила. Магистратите отмениха т.нар. предварително изпълнение на акта на директора на стопанството. На 6 октомври той забрани на Сакскобургготски да сече 17 вида насаждения и разпореди заповедта му да се изпълни незабавно и без да се чака по законността й да се произнесат всички съдебни инстанции. Това незабавно действие на забраната беше оспорено от бившия премиер и сестра му.

Според магистратите двамата наследници на бившите царе са прави в искането си да секат, докато забраната за това не влезе в сила. В решението си съдиите заявяват, че законът позволява актът на шефа на горското стопанство да се изпълни веднага само ако "това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда".

Според магистратите в заповедта е записано, че сечта трябва да спре незабавно "с оглед защитата на особено важни държавни интереси и поради обективно съществуваща възможност да последват значителни и трудно поправими вреди". "Шефът на горското стопанство обаче не е изложил никакви фактически обстоятелства, които да налагат извода, че съществува особено важен държавен или обществен интерес, чиято защита зависи от незабавното й изпълнение, нито са представени доказателства за това", пише в решението на съда. Заповедта му е мотивирана само с факта, че на правния отдел на Държавната агенция по горите е разпоредено да оспори в съда връщането на 4500 дка на Сакскобургготски и сестра му.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.