1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Състоянието на горските масиви в Германия е много тревожно

Състоянието на горските масиви в Германия е много тревожно

Това се казва в доклад, публикуван от министерството на земеделието

Състоянието на горите в Германия е изключително тревожно, а броят на изсъхналите дървета достигна рекордно ниво. Това се казва в доклад, публикуван от министерството на земеделието в Берлин.
 
Причини за лошото състояние на горските масиви във Федералната република са сушите през последните три години, зачестилите пожари, неконтролираното размножаване на корояда и многото бури, придружени със силни ветрове. В резултат повечето дървета са с много рехави корони. По-конкретно това се отнася за 80 % от иглолистните и близо 90 на сто от широколистните видове. 
 
"Състоянието на дървесните корони е като термометър, който показва дали дърветата са болни", каза земеделският министър Юлия Кльокнер при представянето на доклада. За да противодейства на това развитие, ведомството стартира мащабна програма в помощ на горските стопани. За целта са заделени общо милиард и половина евро, които ще бъдат раздадени за прочистване на горите от увредени и мъртви дървета, за залесяване и преструктуриране на преобладаващите монокултурни масиви в смесени, които да са по-устойчиви на климатичните промени и вредителите.
 
През последните три години жертва на корояд и други външни фактори са станали 277 000 хектара гори, а увредената дървесина възлиза на 171 милиона кубически метра.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.