1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Ще отстрелят мечката в Белица, ако нападне отново

Ще отстрелят мечката в Белица, ако нападне отново

За Агро ТВ говори Юлиян Русев, началник на дирекция „Ловно стопанство“ към Изпълнителна агенция по горите

На този етап ще се предприемат алтернативни мерки на отстрела. Започнали са постоянни дежурства на горските служители в района, където е срещната мечката. Ако животното се появи отново, то ще бъде прогонено. Ако мечката прояви отново агресивно поведение, тогава Горско стопанство Белица ще реализира разрешителното за отстрел, което е издадено от земеделското министерство. Засега това е само алтернативно решение. Разрешителното е законова процедура, предвидена в Наредба 8 като изключение на забраната в Закона за биологичното разнообразие. Не се предвижда и не е задължително това разрешително да влезе в сила.

Няма как да оставим беззащитни местното население и хората, които ходят в региона. Нападнатата жена е бил там за гъби, не на разходка, а за да си вади хляба, подчертаха оа ИАГ. Въпросното животно е изплашено и най-вероятно вече не е в района. Служители на агенцията са на територията на района, за да прогонят всички мечки.

Това е реакция на изплашена мечка, а не на агресивна. Издаването на разрешително за отстрел е задължително. От тук нататък следва серия от мерки, за да създадем такава среда, че мечката да не се върне там, допълниха от ИАГ.

 

 

Етикети Белица, Мечка
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.