1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. СЛБ внесе декларация срещу законопроектите за ограничаване на износа на дървесина и спирането на дърводобива в горите

СЛБ внесе декларация срещу законопроектите за ограничаване на износа на дървесина и спирането на дърводобива в горите

Съюза протестира срещу опитите за преекспониране в общественото пространство на неверни или недоказани твърдения за „поголовна сеч“

Съюза на лесовъдите в България внесе декларация до председателя на Народното събрание на РБ Цецка Цачева срещу законопроектите за ограничаване на износа на дървесина и спирането на дърводобива в горите.

В изпратената декларация СЛБ протестира срещу опитите за нагнетяване и преекспониране в общественото пространство на неверни или недоказани твърдения за „поголовна сеч“, за „връзка между изсичането на горите и наводненията“, за съществуването на „дървена мафия“. В декларацията се казва още: "Няма как да сме залесили над 18 милиона декара гори за около 50 години, да се сведе ерозията на почвата в горските територии под 2% от площта, да сме спомогнали за удължаването на експлоатационния срок на над 200 язовира, запасът в нашите гори надмина 600 милиона кубически метра стояща дървесина, с годишен прираст от над 14 милиона кубически метра, от които да се изсичат около 6-7 милиона кубически метра дървесина годишно, да осигуряваме поминък на около 50 хиляди заети в горското стопанство, дърводобива, дървообработването и производството на мебели и целулозно-хартиената промишленост, както и сигурността на около 1 милион домакинства, зависещи от дървата за огрев, от благата предоставяни от горите и срещу това да не получаваме разбирането, а хулите на обществото, да получаваме средна заплата сред най- ниските в страната, което превръща нашата благородна професия в кауза. Кауза, която в никакъв случай не се свързва е „дървената мафия“, е „поголовното изсичане на горите“, още по-малко с пороите, нанесените щети и човешките жертви, сред които и двама наши колеги от последния порой в Родопите."

Според Съюза основната вина  следва да се потърси в неподредената ни държава, в непочистените речни корита, лошата и неподдържана инфраструктура, незаконното застрояване, както и разбира се, промените в климатичната обстановка изразяващи се в почти двукратно по-високите количества на валежите, които се изсипват за много кратко време.

От Съюза протестират срещу поредното „политиканстване“ на депутатите е внесените законопроекти за ограничаване на износа и временното спиране на сечта. В декларацията се казва: "На кого е необходимо това? На тези над 50 000 заети, които е работата си в дърводобива или преработката на дървесина си изкарват честно и достойно хляба? На тези над 1 милион домакинства, които разчитат през зимата на дървата за огрев? На бизнеса, който е сключил договори за износ и следва да се приготви да плаща неустойки? На Европейската комисия, която следва да осигури свободното движение на стоки на територията на общността? Или може би на еколозите, които ще покажат „мускули“, като принудят държавата да вземе мерки за спиране на достъпа на товарни камиони в Българската гора? Когато и на децата е ясно, че след обилни превалявания, достъпът по размекнатите кални пътища и в горските насаждения е невъзможен и следва да се преустанови, защото щетите са многократно по-високи от това, което ще се получи."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.