1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Споразумение за спирането на стопанския риболов във водите около Северния полюс подписаха 10 държави и Европейския съюз

Споразумение за спирането на стопанския риболов във водите около Северния полюс подписаха 10 държави и Европейския съюз

Първоначалният срок на мораториума е 16 години

Споразумение за спирането на стопанския риболов във водите около Северния полюс подписаха 10 държави и Европейския съюз. Сред тях са Дания, Гренландия и Фарьорските острови.

Риболовът в Арктика ще остане забранен, докато не бъде направено цялостно проучване на рибните популации и другите екосистеми, се казва в споразумението. Регионът е най-силно засегнат от глобалното затопляне. Покачването на температурите там протича два пъти по-бързо, отколкото в други части на света. Това води не само до топенето на ледената шапка около Северния полюс, но и до промени при рибните популации и тяхното разпространение.

Заради отдръпването на ледовете риболовът там може да стане много доходоносен, но пък ще застраши цялата екосистема. По думите на еврокомисар, който отговаря за риболова и аквакултурите, споразумението е историческо, тъй като поставя региона под защита и затваря вратичка в международната политика за моретата и океаните. На същото мнение е и канадският министър на риболова, който нарече мораториума "правилна крачка към запазването на живота в моретата". Освен Дания и Европейския съюз, подписите си под споразумението положиха Канада, Китай, Исландия, Япония, Южна Корея, Норвегия, Русия и Съединените щати. Първоначалния срок на мораториума е 16 години. Той обхваща морска площ от близо 3 милиона квадратни километра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.