1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. "Старият пристан" в Поморие ще бъде изцяло обновен с европейски средства

"Старият пристан" в Поморие ще бъде изцяло обновен с европейски средства

Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 741 871 лв.

Мостикът "Стария пристан", един от символите на Поморие, ще бъде изцяло обновен с европейски средства. На 25 март т.г. кметът Иван Алексиев подписа договор с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури за безвъзмездна финансова помощ за реализацията на проект "Саниране, рехабилитация и реновиране на мостик "Старият пристан", гр. Поморие" от Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" 2007 - 2013 г., пише stroitelstvo.info.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде отпусната за ремонтирането на кея, е 741 871 лв. Следват процедури по избор на изпълнител, а срокът за приключване на проекта е една година.

"Старият пристан", построен преди Втората световна война, е бил използван като пристан за малки товарни, а по късно и за риболовни и пътнически кораби. Днес мостикът е туристическа атракция за гостите на града и място със сантиментална стойност за жителите. През миналата година след извършен водолазен оглед, който установи опасни увреждания по конструкцията, община Поморие забрани достъпа  до него.

Цялостната рехабилитация и саниране на мостика ще гарантира безопасността на посетителите и естетическия вид на съоръжението. Със специална подводна техника ще бъде изцяло подменена носещата конструкция на кея, дървената конструкция, парапетите и стълбищата към него. В проектното предложение е предвидено и поставянето на стационарен бинокъл за наблюдение.

Вторият одобрен проект, който община Поморие ще реализира със средства от Европейския фонд за рибарство, е за "Доставка и монтаж на ледогенератори за люспест лед за общо ползване от рибарите в община Поморие".  Договорът за безвъзмездна финансова помощ е на стойност 97 482 лв.

Проектът включва изграждане на хладилно помещение и доставка и монтаж на два ледогенератора с въздушно охлаждане. Съоръжението ще се ползва безплатно от всички рибари за съхранение на улова и щегарантира качеството на продукцията в съответствие с хигиенните изисквания и стандартите за безопасност на храните на ЕС. Проектът е важен както за развитието на рибарството, така и за подобряване на туристическия облик на града.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.