1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Стартира есенната кампания срещу вредители по иглолистните дървета в горските територии

Стартира есенната кампания срещу вредители по иглолистните дървета в горските територии

Най-опасният вредител за иглолистните култури и тази есен остава боровата процесионка

Най-опасният вредител за иглолистните култури и тази есен остава боровата процесионка. Един от ефикасните методи за регулиране степента на нападенията и ограничаване на разпространението на процесионката е провеждането на авиоборба. Предвидените площи за третиране срещу вредителя са над 41 600 дка. По научни данни разпространението на този вид гъсеница е със скорост 3 километра годишно, от по-топлите към по-хладните райони и е следствие от глобалното затопляне на климата. Обработката на горските площи започва след предварително лесопатологично проучване, което потвърждава нападението от вредителя.

От утре, 2 септември, започва обработката на площи в района на Държавно горско стопанство – Кирково, на територията на Регионална дирекция по горите – Кърджали срещу този вид вредител. Горските насаждения ще бъдат третирани с биологични продукти за растителна защита, които са безвредни за хората и животните, но изключително важни за дървесните видове.

Извършването на мониторинг и лесозащитни мероприятия предотвратяват частични, а много често и по-големи обезлиствания, водещи до загуба на прираст, загиване на отделни дървета, а понякога и на цели насаждения в горите. Ако не се предприемат навременни действия е възможно нарушаване не само на екологичната стабилност, но и нанасянето на значителни икономически щети.

В края на август приключиха работните срещи, на които беше обсъдена есенната  прогноза за очакваните нападения от болести и вредители и предвидените дейности за борба с тях. През последните два месеца работни семинари по лесозащита се проведоха на територията на Регионалните дирекции по горите – Кюстендил, Благоевград, София, Ловеч, Берковица и Велико Търново. В срещите взеха участие представители на държавни горски стопанства, държавни ловни стопанства и представители на общини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.