1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Строим риболовни кораби за Русия

Строим риболовни кораби за Русия

Руското правителство ще обнови флота си със строителството на над 1000 кораба в следващите десет години

Българските корабостроителни заводи очакват поръчки за кораби за риболов и преработка за Русия. Това беше оповестено на четвъртата среща на постоянната руско-българска работна група в областта на корабостроенете, кораборемонта, морския и речния транспорт, която се провежда във Варна, предава Standartnews.com.

Според държавната си програма руското правителство ще обнови флота си със строителството на над 1000 кораба в следващите десет години, посочи Леонид Григориевич Горбов. Той е заместник-генерален директор на стопанското обединение по корабостроене и кораборемонт в Русия и съпредседател на постоянната българо-руска група. В мащабната програма са предвидени 6 милиарда долара само за научни изследвания и проучване. Обсъжда се строителството на кораби за риболов, като вариантите са три - за кораб-фабрика, далечен улов и за преработка, замразяване и съхранение.

Инженер Светлин Стоянов, който е председател на Управителния съвет на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт, съобщи, че от българска страна се подготвят офертите. Като начало ще се преговаря с "Корабно машиностроене-Варна", завода в Русе за корабни мебели и изолация и завода в Шумен за бойлери относно оборудването на нови руски кораби.

България може да изнася на конкурентни цени поради недостига в Русия на производители за корабни врати например. На срещата участваха и представители на министерството на икономиката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.