1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Световните риболовни зони стават все по-малко

Световните риболовни зони стават все по-малко

Необходими са повече усилия за опазване на рибните пасажи

Океанските риболовни зони стават все по-малко заради неустойчивите риболовни практики на индустрията, се твърди в нов доклад, публикуван в четвъртък, цитиран от ScienceDaily.

Експанзията към неексплоатирани дотогава риболовни зони е позволило на уловите да растат в продължение на десетилетия, прикривайки факта, че старите зони са изчерпани или застрашени от изчерпване, смятат учени от Университета Бритиш Колумбия и Нешънъл Джеографик.

„Знаехме, че експанзията продължава, но това е първият път, в който я измерваме”, казва Даниел Паули, изследовател от намиращия се във Ванкувър университет, който е съавтор на проучването, публикувано в онлайн журнала PLoS ONE.

19 милиона тона риба са били уловени през 1950 г. В следващите четири десетилетия това количество непрекъснато нараства, за да стигне до рекордните 90 милиона тона в края на 80-те.

Изследователите проследили експанзията на риболовната индустрия, използвайки компютърни модели, които показват както броя на уловените риби, така и въздействието, което има улова на различните видове риба върху морските и океанските екосистеми.

„Данните показват, че са необходими повече усилия за опазване на рибните пасажи”, твърдят изследователите, които са правили и други проучвания по проблемите на световните рибни запаси. Колкото по-рано осъзнаем това, толкова по-рано ще можем да спрем тази низходяща спирала, като създадем по-строги правила за риболов и повече морски резервати”, заяви в свое изявление съавторът на проекта Енрик Сала. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.