1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Трима от шестимата нови горски директори са били агенти на ДС

Трима от шестимата нови горски директори са били агенти на ДС

Имената им бяха публикувани на сайта на земеделското министерство след конкурс по документи

Трима от назначените вчера шестима директори на новите държавни горски предприятия са сътрудничили на бившите тайни служби, съобщи DarikFinance.bg. Имената им бяха публикувани на сайта на земеделското министерство след конкурс по документи.

Назначенията съвпадат с прибирането на дипломати, свързани с ДС и след многобройни закани от страна на премиера и на управляващите, че няма да допускат бивши агенти на ръководни постове. През декември комисията обяви, че почти половината от дипломатите зад граница са били свързани с ДС. След скандала с поста си се раздели министърът без портфейл Божидар Димитров. Имената на новите шефове бяха оповестени от комисията по досиетата още през 2008 г. при проверката на Държавната агенция по горите.

Пейчо Върбанов ще отговаря за горите в Югоизточното държавно предприятие. 63-годишният Върбанов през 1979 г. е вербуван за сътрудник на ДС като агент "Гора". През 1992 г. той е освободен като директор на държавно лесничейство Етрополе, след почти две десетилетия на поста, защото причинява загуби в размер на няколкостотин хиляди лева.

Юри Миков, разкрит като агент на УБО и ДС, оглавява Северозападното държавно предприятие. Той е бивш шеф на Държавната дивечовъдна станция "Витиня".

За директор на Северно-централното държавно предприятие е назначен Иван Недков, щатен служител на ДС – УБО, разузнавач. Той е назначен точно на 10 ноември 1989 г. за директор на държавното ловно стопанство "Кормисош" и четири месеца по-късно е уволнен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.