1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. "Труд": Държавата направи заявка да залесява българските гори наред с частните фирми

"Труд": Държавата направи заявка да залесява българските гори наред с частните фирми

Договори за сеч се ограничават

Държавата направи заявка да залесява българските гори наред с частните фирми. Над 100-те държавни горски стопанства, които са поделения на създадените преди 2 години шест горски предприятия, са на път да получат това право.Това става ясно от публикувани на сайта на Народното събрание поправки в Закона за горите, които миналата сряда минаха през Министерския съвет.

До момента залесяването се прави само от частни фирми. Поправките на МС предлагат още залесяване да извършват и служители на държавните ловни стопанства, учебно-опитните горски стопанства, общински горски структури и др.

"Изненадани сме. На предварителните срещи такъв текст в проекта не присъстваше. Ще търсим депутати, за да го обсъдим с тях, категорично възразяваме. В условията на криза не може да се иззема бизнеса на горските предприемачи", коментира пред "Труд" Димитър Джоколов от сдружението на практикуващите лесовъди.

Той добави, че се повтаря историята отпреди 2 години, когато правителството на Бойко Борисов пусна държавни фирми да правят дърводобив заедно с частните. Последва серия от протести и накрая държавния дърводобив бе ограничен до 25% от масива, припомни Джоколов.

В предлаганата поправка за залесяването сега няма ограничения за държавните фирми. От Министерството на земеделието обаче твърдят, че тази промяната била съгласувана с бранша и той не е възразил. "Поправката се прави, защото има територии, за които не кандидатстват частни фирми и те не могат да се залесят", каза пред "Труд" Валентин Чамбов, началник отдел "Инвестиции, маркетинг, държавни горски предприятия" в агроведомството.

Повечето горски предприятия към момента нямали служители, които да извършват залесяването. Наскоро пък социалното министерство обяви, че ще пусне схема за субсидирана заетост на безработни, които да залесяват гори.

Независимо от предизборните обещания на БСП за тотално премахване на дългосрочните договори за дърводобив, те няма да паднат изцяло. Това личи от проекта за промени в Закона за горите, които вече са внесени в парламента.Според поправките се премахва възможността държавните горски предприятия да сключват договори за срок от 15 години за добив и продажба на дървесина на корен, към която се включва и биомасата. От тази опция досега се възползваха предимно ВЕИ.

Остава обаче текстът, според който могат да се сключват 15-годишни договори с частни фирми или само за дърводобив, или само за продажба на дървесина. "Нормално е този текст да остане. Той позволява развитие и на дърводобивните и дървопреработвателните фирми. Единият бранш добива дървесината и я доставя на горските и след това от този склад я закупуват преработвателни и мебелни фирми. Обещанието на БСП да отпадне този текст бе демонстрация на предизборен популизъм и неразбиране от тематиката. Дългосрочните договори гарантират и усвояване на европарите по горските мерки", заяви лесовъдът Димитър Джоколов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.