1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Управлението на ИАРА не задоволява рибарите

Управлението на ИАРА не задоволява рибарите

По места служителите на ИАРА продължават да са некомпетентни

Работата в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) буксува, алармира изпълнителният директор на Национална асоциация по рибарство и аквакултури в България “НАРиБа - БГ” инж. Николай Кисьов. Той счита, че по места служителите на ИАРА продължават да са некомпетентни. Над 50 % от дребните рибопроизводители в сладководните води у нас работят в сфера на сивата икономика и предлагат много по-ниски цени от реалните, като подбиват пазара, информира Кисьов. ИАРА според него се занимава с несвойствени задачи, вместо да бъде риболовна администрация. „Няма в Европа риболовна администрация, която да се занимава с любителския риболов – само българската е такава”, съобщи той.

Според него, аквакултурата (развъждането на риба) трябва да бъде приета за вид фермерска дейност, която да бъде субсидирана от Европейския съюз. Генерална дирекция „Рибарство и морско дело“ – MARE в Европейската комисия отговаря за морския транспорт, риболовния флот и производството на риба – аквакултура. Но Кисьов твърди, че рибопроизводството трябва да премине към Генерална дирекция „Земеделие”, за да има шанс то да бъде подпомагано с европейски средства. Българските рибопроизводители ще поставят този въпрос чрез някои от българските евродепутати. „Ние в момента проучване кои наши евродепутати са в комисията по земеделие и рибарство в Европейския парламент и да поставим този въпрос чрез тях”, поясни Николай Кисьов.

Относно уловът на калкан той заяви „Нашата страна все още не може да защити своята позиция пред Европейската комисия, защото няма реална статистика какво се лови и ние се ограничаваме да отчитаме уловите в рамките на официалната квота от 50 тона. Реалните улови на българските рибари са между 200 и 300 тона, но това не можем да го докажем, защото няма реална статистика, а и рибарите нямат интерес да покажат истинския улов. Продължава да съществува такса за ресурс на кг, която бе 1 лв., след това стана 0,50 ст. Дори и 1 ст. да е, тя възпрепятства рибарите да отидат да отчетат улова”, обясни той. Най-благоприятните води за лов на калкан са в Румъния и Украйна, където има плитчини с пясъчни дъна, поясни той. У нас официално около 50 са рибарските кораби, които ловят калкан в Черно море. Именно те изпълняват квотата за страната ни от 50 тона. Стотици са обаче дребните рибари, които продават улова от калкан по местните черноморски курорти. Техният улов може да се счита за бракониерски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.