1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В България има заменени около 33 000 дка. гори

В България има заменени около 33 000 дка. гори

4 000 от тях са си сменили предназначението

С приетата от Народното събрание забрана на замените не влезе в сила смяната на предназначението на горите. Когато влязохме в Министерството на земеделието, с акт от 3 август спряхме смяната на предназначението, а в края на септември парламентът с мораториум спря смяната на предназначението на заменените гори. Това каза в предаването “Преди всички” на БНР доц. Георги Костов, зам.-министър на земеделието и храните предаде Агенция „Фокус”.

Той обясни, че регионалните управления по горите няма как да развалят договори заради неизгодността им, тъй като те, както и Държавната агенция по горите като юридически субект, съгласуват предварително договорите и не могат да съдят сами себе си. За това по думите му е нужна външна институция, каквато се явява прокуратурата или друг държавен орган, който може да заведе следствие или дело за развалянето на тези договори. Той каза още, че именно поради това цялата информация по заменките е предоставена на компетентните органи – следствието и ДАНС, които имат правото да сезират след това прокуратурата, за да може тя да предприеме действия. „Единственото, което може да предприемем, е ограничаване на последиците на замените”, каза още Костов.

От думите му стана ясно още, че от сделките, които визира Европейската комисия, само от замяната има потенциални загуби около 55 млн. евро, а ако всички тези имоти са си сменили предназначението, то тази помощ нараства на 126 млн. евро. „В България имаме заменени около 33 000 дка. гори. За 4 000 от тях знаем, че са си сменили предназначението. Другите, образно казано, ги хванахме с мораториума върху смяната на предназначението, така че това, което потенциално може да се случи, ако ние не можем да покажем, че това не е неправомерна държавна помощ няма да бъде в максималната сума”, допълни зам.-министър на земеделието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.