1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В Кърджалийско се проведе симулация на горски пожар

В Кърджалийско се проведе симулация на горски пожар

Целта на проведеното мероприятие е да се направи анализ на готовността за своевременно и ефективно реагиране

Практическо занимание–симулация на горски пожар се проведе в района на с. Панчево, община Кърджали по проект PRoMPt  на Програма INTERREG IVC на Европейския съюз. Бенефициент по проекта е Регионалната дирекция по горите-гр. Кърджали към Изпълнителна агенция по горите в партньорство с експерти от Италия, Гърция, Полша и Испания.

Районът за теренното занимание по проекта бе избран поради това, че през 2000 година в местността е имало горски върхов пожар, при който са унищожени над 100 ха гори, като растителността е била също унищожена на 100%. През 2002 година теренът е залесен изцяло и се прилагат успешно превантивни противопожарни мерки, като лесокултурни прегради. В обучението по пристигане в залесена местност, симулация на горски пожар, както и необходимите действия за неговото потушаване бяха демонстрирани от служители по горите и пожарникари. Целта на проведеното мероприятие е да се направи анализ на готовността за своевременно и ефективно реагиране, така че да се избегне възможността за човешки жертви, селскостопански и  животински загуби, както и на горски разрушения. В тази връзка ще бъде изготвена брошура със заглавие: „Наръчник за оцеляване на всички при горски пожари”. 

По проекта ще се изготвят официални документи на политики, които се прилагат в борбата с горските пожари в различните държави, които са страни  по проекти. С него ще се обменят опит и добри практики по отношение на методите, плавете за действие и начините за изследване на опасности и управление на кризи след избухване на опустошителни  горски пожари. Общата стойност на международния проект е в размер на 1,5 млн. евро и е с продължителност 3 години, като е одобрен през 2008 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.