1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В Кубрат ще бъде изградена ферма за отглеждане на бяла риба

В Кубрат ще бъде изградена ферма за отглеждане на бяла риба

Общият размер на инвестицията е над 3 млн. лв.

Ферма за интензивно отглеждане на бяла риба ще бъде изградена в Кубрат със средства от Оперативна програма „Рибарство”. Общият размер на инвестицията е над 3 млн. лв., а одобрената безвъзмездна финансова помощ е за над 1,8 млн. лв.

Проектът за изграждане на ферма за интензивно отглеждане на бяла риба в град Кубрат, област Разград, на стойност 3 130 060 лв. ще бъде финансиран със средства по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по сключения договор е в размер на 1 878 036 лв.

Инвеститорът фирма „СИ ЕМ ДИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ” ЕООД от гр. Варна ще отглежда бяла риба (сулка) с най-висока продуктивност в съвременната аквакултура  - суперинтензивните системи за отглеждане на хидробионти. Те са разположени на малки площи с висока степен на механизация и автоматизация, с възможност за целогодишен производствен цикъл, контрол на отпадъчните продукти и опазване на околната среда.

Инвестиционният проект предвижда първоначално продажба на прясна и охладена риба, без допълнителна преработка. На по-късен етап ще бъде внедрена и преработка до ниво полуфабрикати и готови продукти за директна консумация. Реализацията на продуктите се предвижда да бъде на европейския пазар и в частност, този на Федерална Република Германия. Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца. Бенефициентът предвижда с реализацията на този бизнес да осигури 5 нови работни места, от които 4 за жени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.