1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Вадят бракониерски мрежи от езерото Сребърна

Вадят бракониерски мрежи от езерото Сребърна

Предстоят още подобни акции

Охраната на резерват „Сребърна” извади 13 найлонови мрежи от езерото по време на проведената миналия петък среднощна акция, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури-Силистра. По време на акцията не са заловени извършители. От незаконните риболовни уреди е извадено малко количество плевелна риба, която е върната обратно в езерото.

Мрежите са прибрани в административната сграда на РИОСВ-Русе в с. Сребърна.  Предстоят още подобни акции, тъй като риболовът за стопански цели е абсолютно забранен на територията на резервата, който е важна хранителната база за рибоядните птици. Все още спортният риболов е разрешен, но той трябва да се провежда само на определените за целта места, до 3 кг. дневно, с 1 въдица и с притежаването на актуален риболовен билет.

За втори пореден път след проведени акции са отчетени материални щети за контролните органи. На автомобила на агенцията по рибовъдство е счупено предното стъкло и са нарязани гумите. При предишната нощна акция, проведена само преди месец сериозни щети са нанесени на лодката, собственост на РИОСВ-Русе, която се използва за проверки в езерото. За тези  случаи са уведомени органите на реда в Силистра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.