1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Юлия Кльокнер и Елизабет Кьостингер отхвърлят стратегията на ЕС

Юлия Кльокнер и Елизабет Кьостингер отхвърлят стратегията на ЕС

В документа те застават зад стратегията, но с уговорката, че тя ще подкрепя и допълва усилията на държавите членки, без да ги заменя.

Кльокнер и Кьостингер са против предложенията на Европейската комисия, която иска да вземе в свои ръце планирането и законовата рамка за целия сектор.

За следващите няколко години Германия е заделила милиард и половина евро за развитието на горското стопанство, посочва Юлия Кльокнер. С тези средства собствениците на гори ще бъдат подкрепяни при залесяването, като основната цел е да се създадат смесени и устойчиви на климатичните промени масиви, които да гарантират добър баланс между биоразнообразие, опазване на климата и бизнес. Кльокнер приветства европейските усилия за поощряване на този подход, но изтъкна, че страната й няма нужда от още повече брюкселска бюрокрация. Тя казва, че ако Комисията иска да решава през главите на местните експерти - това ще навреди най-вече на горите в Германия.

От своя страна Кьостингер казва, че на европейско ниво гората все повече се превръща в играчка за екологичната и климатичната политика на Комисията. В Австрия няма да приемат подобни намеси, тъй като горите не са само хабитат за животни и растения, и място за отдих на хората, но и важен елемент за икономиката. "Горите имат голям принос за опазването на климата и затова са част от решението, а не част от проблема", подчертава Кьостингер.

В своята декларация Кльокнер и Кьостингер посочват освен това, че всяка държава в Европейския съюз разполага с богат опит по отношение на горското стопанство и затова няма причина то да бъде централизирано от Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.