1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Зам.-министър Георги Костов е на специализация в САЩ

Зам.-министър Георги Костов е на специализация в САЩ

На 25 юли бе проучена на място работата на 3 (от общо над 50) големи преработватели на дървесина

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов и служители от Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите са на двуседмично работно посещение и специализация в САЩ, което продължава до 30 юли, съобщиха от МЗХ.

В първите дни на работното посещение зам.-министър Костов се срещна и разговаря с Джоел Холдроп - заместник-директор на Централното управление на горската служба във Вашингтон. Проведена бе среща и в Световната банка, на която бяха обсъдени реформите в горския сектор в България и бяха набелязани идеи за бъдещо партньорство в превенцията на пожари и търговията с парникови емисии.

Срещите, разговорите и съвместната работа на терен в Националната горска служба на Игъл ривър - Северен Уисконсин, на 25-26 юли бяха по въпросите на: инвентаризацията на насажденията, разпознаване на горските типове; планиране на дейностите; маркиране на сечи; отдаване на дейности - сечи, лесокултурни мероприятия; видове договори; начини на разплащане и контрол; борба с нарушители и горски пожари; технология на сечта и извоза чрез използване на процесори (за сеч, кастрене, разкрояване) и форвардери (сортиментовози за извоз); мерките за адаптиране на горите към климатичните промени.

На 25 юли бе проучена на място работата на 3 (от общо над 50) големи преработватели на дървесина - завод на компанията LP за производство на облицовъчни стени за къщи на база на производство на OSB плоскости; завод за производство на нискокачествена хартия, използвана за опаковки, и малка семейна фирма за производство на бичен материал и дървени къщи от масивна иглолистна дървесина.

Установено бе, че всички работят при пълна пазарна конкуренция, без каквито и да е специални предимства за големите потребители. Заводът на компанията LP годишно ползва над 700 тона дървесина, която получава от над 200 доставчици в радиус от 70 мили (около 100 км).

В същия ден телевизионния Канал 12, предаващ местно на честотите на NBC, излъчи интервю със зам.-министър Костов и репортаж от работното посещение за проучване на опита при осъществяване на дейностите в националните гори на САЩ в Северен Уисконсин.

Специализацията се провежда изцяло с помощта на Фондация "Америка за България" и Департамента по международни дейности на Американската национална служба по горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.