1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Заместник-министър Чамбов: Трябва да работим дългосрочно и постоянно за защита на горите във фаза на старост

Заместник-министър Чамбов: Трябва да работим дългосрочно и постоянно за защита на горите във фаза на старост

Той предложи да бъде сформирана постоянно действаща работна група, в която да участват експерти и учени

Трябва да работим дългосрочно и постоянно за защита на горите във фаза на старост. Това каза заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов по време на работна среща с представители на природозащитни и научни организации и дървопреработвателния бранш на тема: „Защита на вековните гори“. Те обсъдиха заповед от 2021 г. за ограниченията при провеждане на възобновителни сечи във високостъблени гори, държавна собственост на възраст  над 100 години. Всички се обединиха около мнението, че документът е неефективен. „Поемам ангажимент да бъде подготвен текст, с който заповедта да бъде изменена и усъвършенствана. Промените ще се обсъдят и съгласуват със заинтересованите страни, за да се постигне търсеният ефект“, увери инж. Чамбов. Той предложи да бъде сформирана постоянно действаща работна група, в която да участват експерти и учени, които да разглеждат предложения за конкретни имоти, с цел ефективно опазване на горите, в които не е осъществявана стопанска дейност пред последните десетилетия.

Участниците в срещата, между които Инициатива „Зелени закони“, „Сдружение за дива природа“, Коалиция „Да остане природа в България“, както и други неправителствени организации изразиха задоволство от добрия диалог и коментираха необходимостта от прецезиране на дефиницията и критериите, определящи понятието старост на горите. От WWF България изразиха готовност за съдействие, като предоставят данни и информация, която да помогне при идентифицирането на гори, отговарящи максимално на понятието фаза на старост, така че това, което е налично като знания да бъде институционализирано.

Заместник-министър Чамбов посочи, че трябва да се подходи много отговорно към постигането на целите за опазването на старите гори, но то не е чрез административни актове, ограничаващи научнообоснованите  сечи в 100-годишните гори в противоречие с утвърдените горскостопански планове.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.