1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Започна есенното попълване в ДГС-Шумен

Започна есенното попълване в ДГС-Шумен

От днес започна есенното попълване на създадените нови гори край шуменското село Овчарово. Залесяването беше извършено през пролетта, на площ от 157 декара, но заради продължителното засушаване част от фиданките не се прихванаха и се налага да бъде направено попълване с жълъд на площ от 54 декара.

Над 20 служители и работници на ДГС-Шумен ще работят през следващите дни в новата гора край Овчарово, като още днес беше извършено попълване на 20 декара. Очаква се работата да приключи до края на седмицата, като залесяването ще бъде извършено с жълъди от видовете цер и летен дъб.

14 тона жълъди събраха през тази година стопанствата от системата на СИДП при заложени 9 тона. На първо място са ДЛС-Балчик с 3500 килограма, следвани от ДГС-Добрич с 2165 килограма, ДГС-Генерал Тошево с 1700 килограма, ДЛС-Тервел с 1600 килограма и ДГС-Шумен с 1100 килограма. За разлика от предходните години събраното количество наистина е много голямо, но е с не дотам добро качество, отчитат експертите от СИДП. Въпреки това със събраните жълъди ще бъдат произведени достатъчен брой фиданки за залесяванията предвидени за 2023 година.

 

Етикети залесяване, гори
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.