1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Започва есенният етап на ваксинация срещу бяс на дивите хищници

Започва есенният етап на ваксинация срещу бяс на дивите хищници

Шест самолета ще изхвърлят ваксинални примамки на територията на 18 области

 

От 12 октомври Националната ветеринарномедицинска служба започва есенния етап на ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници. 6 самолета ще изхвърлят над 1 млн. ваксинални примамки на територията на областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище и Шумен, с изключение на населените места и водоемите.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация във ваксиналната примамка е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно.

Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба и се изпълнява през 2009 г. Европейската комисия ще подпомогне нейната реализация със 790 хил. евро. След приключването на есенния етап на ваксинацията и анализ на резултатите ще бъде изготвена програма за ваксинация за следващата година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.