1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Започват масови проверки на ветеринарните инспектори продаваната по Никулден риба

Започват масови проверки на ветеринарните инспектори продаваната по Никулден риба

Рибата, която се продава във временните обекти за продажба на риба на открито, трябва да се съхранява в касетки с лед

Ветеринарните инспектори от регионалните структури на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) стартират масови проверки на предлагането на риба и рибни продукти в периода около големия празник Никулден. Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов разпореди извършването на проверки в цялата страна за продажбата на риба и рибни продукти на открито и в супермаркетите, магазините и борсите, търгуващи с такива продукти. Инспекторите ще проверяват документите за регистрация, за произход на храните, етикетирането, годността, спазването на ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания и разрешителните за временен обект за продажба на риба на открито.
 
От ДВСК припомнят, че рибата, която се продава във временните обекти за продажба на риба на открито, трябва да се съхранява в касетки с лед, като разтопеният лед не трябва да остава в контакт с продуктите. Не повече от два дни може да се съхранява рибата при температура от 1 до 5 градуса. Нужно  е преди да бъде поставена в хладилно съоръжение, рибата да бъде охладена в лед.

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност за продажба на риба без необходимите разрешителни за постоянен или временен обект и за неспазване на температурния режим на съхранение санкцията е на стойност 150 лв. Липсата на документи за произход се санкционира с глоба между 100 и 3 000 лв. в зависимост от това дали нарушителят е физическо или юридическо лице и дали изискванията са нарушавани системно. За продажба на продукти от животински произход с изтекъл срок на годност санкцията може да достигне и до 5 000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.